Jednou, dvoma (...) vetami

18.03.2003 Celý región

Prácu 39 architektov z Prešova a Košíc z rokov 1999 až 2002 priblížila výstava, vernisážou ktorej 20. februára začal program 4. ročníka Festivalu architektúr...
Prácu 39 architektov z Prešova a Košíc z rokov 1999 až 2002 priblížila výstava, vernisážou ktorej 20. februára začal program 4. ročníka Festivalu architektúry v Prešove. Kolekciu prác predstavili členovia miestnej organizácie Spolku architektov Slovenska vo foyeri prešovského Divadla Jonáša Záborského (DJZ). Miestny predseda architektonického spolku Štefan Mitro konštatoval, že v súčasnosti pôsobí v Prešove asi 120 architektov, z nich sa 70 - 80 živí týmto odborom ľudskej činnosti. Na výstave ocenil fakt, že neprezentovala len zámery, ale aj hotové realizácie. Účasť architektov hodnotil ako veľmi dobrú. Možno je to aj preto, že naposledy sa taká výstava v Prešove konala v roku 1999 (pred tým v rokoch 1995 a 1997).

S druhou 21-člennou skupinou pilotov a technických pracovníkov 3. leteckej základne (LZ) v Prešove pred jej odchodom na mierovú misiu SFOR do Bosny a Hercegoviny sa 24. februára slávnostne rozlúčili v mieste jej dislokácie. Na slávnostnom akte bol prítomný aj veliteľ vzdušných síl Ozbrojených síl SR Jozef Dunaj. Prvá skupina z 3. LZ odišla v závere augusta m. r. na vôbec prvú zahraničnú misiu slovenských vzdušných síl. Vrtuľníkovú jednotku začlenili na šesť mesiacov do 1. samostatnej vrtuľníkovej jednotky pod holandským velením, teda pod velením členskej krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO). Dunaj informoval, že veliteľstvo SFOR trvá na tom, aby slovenské vzdušné sily pokračovali v tejto misii minimálne nasledujúcich šesť mesiacov.

Spokojnosť s výsledkami svojej diplomatickej misie na poste vedúceho prešovského konzulárneho oddelenia Veľvyslanectva Ukrajiny v SR vyjadril jeho vedúci Jaroslav Asman na záver pôsobenia v tejto funkcii. Začiatkom marca ho vymení Igor Pritul. V posledný februárový týždeň sa Asman rozlúčil s primátorom Prešova Milanom Benčom i predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom. Asman vyzdvihol, že za jeho pôsobenia podpísali partnerské kraje, okresy a mestá Slovenska a Ukrajiny dovedna 15 zmlúv o spolupráci. Asman bol vedúcim konzulárneho oddelenia v Prešove od 31. januára 2000. Pred nim pôsobili tu Volodymyr Bohoľubov a Valentin Balan. Konzulárne oddelenie bolo v Prešove, ako jediné na území SR mimo Bratislavu, zriadené ešte v polovici 90. rokov a za Asmanovho pôsobenia sa presťahovalo z budovy tunajšieho krajského úradu do samostatného objektu na Plzenskej 11.
 

Vyberte región

mark